Умни LED лампи пращат индивидуални оферти по смартфоните на купувачите

General Electric ще работи съвместно с технологичните компании Qualcomm и Apple върху разработването на цифрова технология, която може да „съживи“ 130-годишния осветителен бизнес на дружеството. 

light-bulb-629661_1280
Една 130-годишна технология е на път да се прероди в контекста на „интернета на нещата“.

Заедно с производителя на чипове Qualcomm GE ще предлага на магазините технология, която се свързва със смартфоните на купувачите и им предлага индивидуализирани оферти за отстъпки и промоции. Технологията ще се вгражда в LED крушките. Тази система за „закрито позициониране“ може да служи за осигуряването на персонализирани предложение и в зависимост от това къде – пред кои рафтове – се намират купувачите в даден магазин.

Освен това GE заяви, че ще разработи LED крушка, която да е съвместима с бъдещата платформа на Apple за свързани устройства в дома – HomeKit. Крушката ще може да променя цветовете си, за да е в синхрон с естествените ритми на човешкото тяло.

Партньорствата загатват намеренията на GE да се гмурне в бързо развиващия се конкурентен пазар на системите за умни домове.

Наред с възможността да продава енергийно-ефективни LED крушки, GE изглежда ще се стреми да развива и сензори и други технологии, които могат да бъдат вграждани в диодните лампи и да обслужват индивидуалните потребители, предприятията и градовете. За производителя това може да е нов поток от приходи, които да компенсират пазарния натиск при бизнеса с LED крушки.

Според анализаторите, амбициите на главния изпълнителен директор на GE Джеф Имелт е да „ожени“ интелигентния софтуер с различните видове оборудване и индустриална техника, произвеждани от GE, за формирането на мрежово свързани и интелигентни технологични системи, които компанията нарича още „индустриален интернет“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*