Центрофуга с педали позволява кръвни тестове в отдалечени райони без ток

Центрофугата Spokefuge, разработена от дизайнера Джак Трю, може да центрофугира кръвни проби, стига да има някой, който да върти педалите й, подобно на велосипед. Това може помогне на на лекарите в отдалечените райони на света,където често или постоянно няма ток, а и съответното лабораторно оборудване.

Jack-Albert-Trew-spokefuge1

Jack-Albert-Trew-centrifuge11

Идеята на Трю е съвсем проста – използва се велосипеден механизъм за задвижване на центрофугата. Това обаче ще може да помогне на медиците да правят бързо изследване на своите пациенти и да знаят за заболявания като анемия, костномозъчна недостатъчност и левкемия. Нискотехнологичното устройство е разработено с мисълта да помогне на хората, живеещи в селските райони в Африка.

Spokefuge е вдъхновена от самите региони, за които е предназначена. По време на изследванията си младият дизайнер установил, че велосипедът е предпочитаното средство за транспорт из селските райони на Африка. Затова решил да впрегне добре познатата „технология“ за още едно приложение.

Кръвните проби се вземат и се поставят в „капилярни тръбички“, които се слагат в семпъл гумен калъф, който пък се прикрепя на центробежно рамо, свързно с гумата на велосипеда. Всичко това Трю изработил с помощта на 3D принтер. След като се съберат достатъчно капилярни тръбички, за да може да се балансира центрофугата, един човек трябва да повърти педалите във фиксирана позиция в продължение на 10 минути. Силата, създадена от въртенето на колелото, е достатъчна да раздели кръвните проби, така че те могат да бъдат тествани.

Резултатите са сравними с тези на електрическите центрофуги по света, но могат да се получат навсякъде по света и без достъп до електро-мрежата. Spokefuge е ефективна, евтина и не изисква нищо повече от един стар велосипед и малко „фитнес“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*