Глобалният инверторен пазар се е свил с 4% през 2014

1-1244734425Lwol

Цялостният световен пазар на фотоволтаични инвертори се е свил с 4% през 2014 година, по нови данни на IHS. Общият му обем е достигнал 6,6 милиарда долара за периода. 

Този нов пейзаж се оказва труден за европейските и американските доставчици на инвертори – такива като SMA и ABB, които са загубили съответно по 3,2% и 0,8% от пазарните си дялове. По петите им са три японски доставчика на инвертори. Това са Omron, TMEIC и Tabuchi, класирани трети, четвърти и пети в световния списък на топ-доставчиците по приходите от инвертори за 2014 г. Трите компании бележат увеличение на пазарните си дялове съответно с 0,9%, 1% и 1,2%.

Липсата на водещите китайски доставчици на соларни инвертори от класацията на IHS в топ-5 листата може да се обясни с по-ниските от средното цени на инверторите в Китай. Според IHS, въпреки отчитането на голям пазарен напредък от гледна точка на мегавати, при цени от $0,07 на ват (W) в Китай тези фирми няма как да не остават далеч назад под средните глобални стойности от $0,16 на ват. Това подкопава постиженията на приходна основа при водещите световни доставчици като Sungrow и Huawei.

Според анализаторите, японските доставчици, работещи при най-добри приходни коефициенти, имат най-добри шансове да детронират сегашния пазарен лидер SMA. Това вероятно ще се случи през настоящата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*