Еволюцията не може да насмогне на темпа на промените в климата

Повечето биологични видове на Земята няма да могат да се адаптират достатъчно бързо към бързо променящия се климат на планетата, сочи ново изследване на учените. Джон Джей Вийнс, еколог от Университета в Аризона, САЩ, е сравнил по-раншните темпове на адаптация на около 540 земноводни, влечуги, птици и бозайници, и е установил, че много видове се развиват твърде бавно, за да смогнат да се справят с това, което повечето експерти определят като неизбежно повишаване на глобалните температури с около 4 градуса до 2100 година. 

rocky-desert-landscape

Всеки вид си има своята климатична ниша, обяснява екологът, преподавател в катедрата по екология и еволюционна биология при университета. Тази „ниша“ представлява съвкупност от условия – температури, валежи, надморска височина и др. – където видът живее и където може да оцелее. „Например, някои видове се срещат само в тропическите райони, някои само в хладните умерени области, някои живеят високо в планината, а някои живеят в пустините.“

Докато някои от видовете, особено сухоземните гръбначни, могат да се окажат в състояние да се преместят към по-високите географски ширини, където температурите са по-хладни, за по-голямата част от видовете е по-вероятно да се поддаде на изчезване. Причина за това до голяма степен ще са хранителните източници. Като пример Вийнс посочва едророгите овце, които живеят в планинските райони на Северна Америка и се хранят с трева. Когато температурите се покачат, техните местообитания стават много сухи, тревата става все по-оскъдна, животните измират от глад.

Вийнс и Игнасио Кинтеро, следдипломен научен сътрудник в Университета в Йейл, са публикували своите открития в онлайн списанието Ecology Letters. „Открихме, че средно за всички видове е, че се адаптират към промяна на климатичните условия с около 1 градус Целзий за милион години“, казва Вийнс в доклада. „Но ако глобалните температури се повишат с около 4 градуса през следващите сто години, както предвижда Междуправителствената експертна група на изменението на климата при ООН, се получава голямо разминаване в темповете. Това предполага, като цяло, че еволюирането с цел пасване на новите условия може би няма да е по силите на много от видовете“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*