Изоставена 300-годишна къща оживява като кафене с бамбукова рамка

Архитектурното студио от Сеул „Wise Architecture“ (в превод – „мъдра архитектура“) оправда наименованието си с превръщането на една изоставена 300-годишна къща в красиво кафене. То се намира в малък град в Южна Корея. „Вятърното кафене“ е наречено на бриза, който преминава свободно през новата му „обвивка“, направена от прътове от бързо растящ бамбук. Чарът му е в неговата уникална „недовършена“ естетика, вписана в скромен, но модерен редизайн. 

Wise-Architecture-Renovated-Cafe-Of-Wind-11

Къщата, послужила за основа за кафенето, е била част от една дузина домове, изоставени от обитаващите ги семейства, поели към малкия град Казанг-ри Кюнг-бук, отишли да живеят „в града“. Формата на кафенето е разработена, след като архитектите отстранили част от старите стени и добавили нови, включително бамбукова рамка и платформа, която служи като тераса. Бамбуковият екран с формата на буква „А“ обвива 300-годишния дом по един съвременен начин, позволявайки на вятъра спокойно да духа през конструкцията.

Създавайки ярък контраст между старото и новото, обвитият в дървесина интериор на къщата може да изглежда недовършен на пръв поглед. Но всъщност си е напълно завършен. С голямо остъкление, което се отваря към зоната за седене в двора, грубият интериор показване редица от бляскави бели чаши и плот от неръждаема стомана. Така с „Вятърното кафене“ архитектите са се постарали да оправдаят старата местна поговорка „да превърнеш старото в злато“.

Снимки: Wise Architecture

Wise-Architecture-Renovated-Cafe-Of-Wind-7 Wise-Architecture-Renovated-Cafe-Of-Wind-6 Wise-Architecture-Renovated-Cafe-Of-Wind-5 Wise-Architecture-Renovated-Cafe-Of-Wind-3 Wise-Architecture-Renovated-Cafe-Of-Wind-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*