CO2 в атмосферата достигна нов исторически връх

Глобалните нива на въглероден двуокис в атмосферата – газът, който е отговорен за глобалното затопляне – са достигнали нов „връх“ през март, съобщи американската Национална океанска и атмосферна администрация (НОАА). 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Глобалната средномесечна стойност на въглероден двуокис в атмосферата е достигнала равнище от 400,83 части на милион през март. Това е първият случай, в който CO2 надминава 400 ppm за цял месец, откакто са започнали измерванията на този газ в края на 1950 г.

„Това е много обезпокояващо и обезсърчаващо“, заяви главният учен по парниковите газове в НОАА Питер Танс. „Обезпокоително е колко е трудно да забавим това увеличение“.

Последният път, когато въглеродният двуокис в атмосферата е достигнал 400 ррм, е било преди милиони години, според списание Nature Geoscience. Доклад, публикуван през 2009 г. в изданието, е установил, че има доказателства за нива на CO2 от порядъка на 365 ppm до 415 ррм приблизително преди 4,5 милиона години.

Достигането на 400 части на милион като средна стойност за света е ключов момент“, казва Танс.

Нивата на CO2 са били около 280 ррм преди индустриалната революция към края на 1800, когато започват да се отделят големи количества парникови газове заради горенето на изкопаеми горива.

4 коментара

  1. Последните данни са за концентрация от 403ppm СО2 в земната атмосфера.

  2. Глупости, и въглероден двуокис, и въглероден диоксид са правилни и са едно и също нещо с химично означение СО2.

  3. Драга редакция, казва се оксид, а не окис, и това официално е прието у нас от поне 25-30 години!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*