Турбини с директно предаване ще превръщат крайбрежните ветрове в ток

Очакваният растеж на крайбрежните вятърни ферми в глобален мащаб подтикна производителите на вятърни турбини да пристъпят към въвеждането на една по-нова технология, която може да помогне за справянето с проблемите около високата цена и надеждността на офшорната вятърна енергия. Става дума за турбините с директно предаване.

Siemens Energy обяви, че вече е готова и пуска на пазара своите първи турбини с директно предаване както за брегови, така и за крайбрежни инсталации. Компанията беше в процес на тестване на прототипите още от миналата година и резултатите са добри, казват оттам.

Готова да работи с капацитет три мегавата, турбината SWT-3.0-101 е по-ниска и по-лека от най-популярния в момента модел на Siemens, който е с 2,3 мегавата мощност. Освен това новата турбина има наполовина по-малко части. Затова тя е по-компактна от генераторите, които използват традиционната скоростна кутия и съответно е ефективна и при по-ниски скорости на вятъра.

При традиционната турбина се използват скоростна кутия и ротор, които са свързани към генератор, за да създават електрически поток. Технологията на директно предаване пък разчита на перманентен магнит, прикачен към ротор, който е свързан директно към генератора, елиминирайки нуждата от скоростната кутия.

Siemens работи по създаването на технологията с директно предаване от над 10 години. Фирмата се надява да комерсиализира технологията си за приложение при големите турбини, които ще се използват в строежа на вятърни паркове в идните години.

General Electric също има стремеж да прави турбини с директно предаване специално за приложение при крайбрежни вятърни ферми в Европа. Миналата година GE придоби ScanWind – норвежка фирма, специализирана в производството на генератори с директно предаване.

Макар че имат редица предимства, турбините с директно предаване имат и един сериозен проблем. Те разчитат на перманентни магнити, вместо на медни намотки и скоростни кутии. А това е леко притеснително от гледна точка на използваните материали. Перманентните магнити се правят от редки земни елементи, които се добиват предимно в Китай. Затова в глобален мащаб са налице притеснения за наличността и достъпността на тези материали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*