Тази гигантски сламка всъщност е вертикална вятърна турбина

Доста често чуваме за нов модел вятърни турбини – с вертикална ос, за монтаж на покрива, за носене в раницата, за къмпинга и караваната… Много от тях са прототипи, които така и не стигат до пазара. Много от тях са експериментални и просто доказват или опровергават дадена теория.

Екипът, разработил тази вятърна турбина без витла, вярва, че произведението им е крачка напред в производството на вятърна енергия, и е „по-ефективен, по-рентабилен и по-екологичен начин за производство на енергия“.

vortex-bladeless-wind-generator.jpg.662x0_q70_crop-scale

Генераторът Vortex представлява доста радикално скъсване с конвенционалния вид вятърни турбини, защото той няма никакви въртящи се витла. Няма нищо, което да се върти или движи, съответно няма износващи се части. Системата не се задвижва от вятъра, а се възползва от едно явление, наречено вихрови цикли Карман, което представлява „повтарящ се модел на въртящи се вихри“.

Накратко, изправеният стълб се залюлява от натиска, който вятърът упражнява върху него. Движението бива преобразувано в енергия въз основа на принципа на работата на алтернатора – чрез електромагнитно поле движението се превръща в електричество.

За своето изобретение конструкторите твърдят, че може да намали производствените разходи за ветрогенератори с 53%, а разходите за поддръжка – с 80%. Освен това системата може да донесе понижение и на въглеродния отпечатък на производството с 40% в сравнение с конвенционалните витлови вятърни турбини. Не на последно място този нов вид генератор е и по-тих и представлява „много по-малък риск за птиците и местната околна среда“.

Според Vortex, устройствата могат да се използват за генериране на повече мощност чрез по-малко пространство. На всичкото отгоре, според проектантите, тези устройства работят по-добре при турбулентни ветрове. „Ние тествахме модела в аеродинамичен тунел, като поставихме една турбина Vortex точно пред друга, и втората действително се представи по-добре, като се възползва от вихрите, създадени от първата“, обясни Дейвид Суриол от Vortex.

Първият модел, който Vortex ще въведе на пазара, е „мини“ – с 4 кВт мощност и 12,5 метра височина. Тя ще е предназначена за дребни и жилищни ветроенергийни приложения. Планирана е и по-голяма версия с капацитет над 1 MW, която ще е предназначена за комунални компании и широкомащабно производство на вятърна енергия.

Създателите на съоръжението разясняват подробно концепцията си в това видео (обяснения и субтитри на английски език).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*