Младежки център в Камбоджа е изграден от бамбук, земни тухли и пластмасови бутилки

KKYC_from-the-roof_Montana-RAkz_web1

Камбоджа е една от най-бедните страни в света, но наскоро завършеният младежки център Кук Клеанг може да помогне за постигането на устойчиво развитие на една общност в Пном Пен. Финландското проектантско студио Komitu Architects е работило съвместно с камбоджанските неправителствени организации „Камбоджански доброволци за обществото“ (CVS) и „Кхмерска организация за човешки права и развитие Кампучия Кром“(KKKHRDA) за проектирането и изграждането наустойчив екологичен и социален младежки център. В него децата ще се учат на компютърни умения, чужди езици и професионални умения. Центърът е предназначен за младежи в неравностойно положение. Екологичният младежки център е построен с помощта на местни източници: бамбук, земни тухли и рециклирани пластмасови бутилки.

Работни срещи на архитектите с общността и обратна връзка от местните студенти по архитектура са изиграли съществена роля за проектирането на младежкия център. Той съчетава местната Камбоджанска култура с традиционни строителни техники. Работните срещи с общността и лекциите, наред с посещенията на място вдъхновили НПО-тата дори да организират работни семинари на тема бамбуково строителство и да създадат мрежа от специалисти-строители, работещи с бамбук, из цяла Камбоджа.

Младежкият център Пном Пен е изграден от здрава бетонна рамка, която служи за основна носеща конструкция. Тази конструкция е доизградена с местно произведени земни тухли. Бамбукът е основен материал за построените носещи греди и колони, както и за основни елементи като екраните и проветривите тераси.

Архитектите са разработили и илюстрован наръчник за бамбуково строителство на кхмерски език. Той трябва да помогне на местните жители да поддържат сградата и да прилагат техниките за бамбуково строителство при изграждането на бъдещи проекти.

Сградата е издигната над земята, за да се предотвратят наводнения и събиране на дъждовна вода на едно място.

Идеята за младежкия център е зародена през 2010 г. Основната финансова помощ е осигурена от Министерството на външните работи на Финландия, Финландския културен фонд и Културния съвет на Финландия. Проектът е завършен през 2014 година.

KKYC_bamboo_Montana-Rakz_web1 KKYC_Treating-bamboo_Mom_-credits_Kevin-Rowell_web1 KKYC_Children-in-class-room2_Susanna-Alatalo1 KKYC_upper-terrace_Montana-Rakz_web1Kouk-Khleang-Youth-Center-Section Kouk-Khleang-Youth-Center-Plan

Снимки: etenho

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*