ЕС няма да ускори ревизията си за глифозата заради това, че е канцерогенен

plants-691685_1280

Регулаторите в ЕС няма да ускорят решението си по въпроса дали да се ограничи използването на най-широко използвания в света препарат против плевели, въпреки че употребата му е свързана с развитието на рак, според Световната здравна организация (СЗО).

През март Международната агенция за изследване на рака, част от СЗО, обяви, че глифозатът е „вероятно канцерогенен за човека“. Въпросният глифозат е активната съставка на препарата „Раундъп“, произвеждан от Monsanto и много популярен сред земеделците и градинарите.

В отговор на констатациите МАИР, Американската агенция за опазване на околната среда наскоро заяви, че може да започне тестване на хранителни продукти за остатъци от глифозат.

Еколозите от Грийнпийс настояват за предприемане на спешни мерки. Те изпратиха писмо до евро-комисаря по здравеопазването Витенис Андриукаитис с молба да вземе предвид решението на МАИР при предстоящия преглед на безопасността на глифозата и, като временна мярка, да изиска прекратяване на използването му в случаите, когато рискът е особено висок.

Неговият отговор с дата 6 май гласи, че не е било счетено за необходимо „да се обмислят предпазни мерки“.

Текущият срок на одобрението на глифозата завършва на 31 декември и Комисията ще трябва да реши дали да го удължи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*