Г7: ограничаването на климатичните промени е спешно!

climate-change

Налице е безпрецедентен консенсус, че ограничаването на изменението на климата е въпрос с изключителна спешност, единодушно заявиха енергийните министри от групата на седемте водещи индустриални държави (Г7) във вторник след проведената между тях среща. Изявлението им значително подобрява изгледите за постигане на глобално споразумение относно мерките срещу глобалното затопляне на конференцията в Париж по-късно тази година.

Министрите на Г7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати – се срещнаха за два дни в германския пристанищен град Хамбург. Участниците признаха, че усилията на Г7 следва да бъдат насочени към постигане на световно споразумение за климатичните промени, заяви немският министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел. Постигането на подобно спроазумение сега изглежда по-вероятно от всякога, посочи американският й колега Ърнест Мониз.

Лидерите на Г7 се надяват на създаването на продължение на т. нар. „Протокол от Киото“ (от 2009 г) в Париж, особено след като преговорите за климата в Копенхаген завършиха безрезултатно поради разликите във вижданията между Съединените щати и Китай.

Междувременно Германия направи изменението на климата ключов въпрос в рамките на на своето председателство на Г7 и призова лидерите да поемат сериозни ангажименти за намаляване на емисиите на CO2 на срещата на върха, която ще се проведе в баварския замък в Елмау следващия месец.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*