Dell ще опакова лаптопите си в кутии от слама

Аня Монрад, изпълнителен търговски директор на фирмата за CEE региона

Кутиите, в които се доставят продуктите на компютърния производител Dell, ще се правят не от картон, произведен по традиционната технология от дървесина, а от… слама! По този начин не само ще се спаси животът на милиони дръвчета, но и ще се оползотвори ресурс, който иначе бива унищожаван. Обичайната практика е сламата да се изгаря от земеделците.

Инициативата е част от кампания на Dell, която предвижда до 2020 година Dell да умножи десетократно ползите от продуктите, които създава.

„До 2020 година доброто, което нашите продукти създават, трябва да се умножи десетократно“, заяви Аня Монрад, изпълнителен търговски директор на фирмата за CEE региона, по време на форума Dell Solutions Tour 2015 в Букурещ на 12 май. Екологията е едно от трите ключови направления в тази КСО, наред с инвестициите в хора и общности чрез спонсорство за образование и спасителни акции.

Аня Монрад, изпълнителен търговски директор на фирмата за CEE региона
Аня Монрад, изпълнителен търговски директор на фирмата за CEE региона, Dell

Традиционно сламата, която остава след събирането на пшеницата, се изгаря от азиатските земеделци. Това без съмнение е похабен ресурс. По-лошото е, че съсипването му чрез горене отделя и въглеродни емисии.

Сега сламата ще се използва за направата на хартиени и картонени изделия – кутии за опаковане на лаптопите и сървърите, които Dell доставя на своите клиенти. Сламата ще замести дървесината в производството на картон. По този начин отпадъчният ресурс ще се оползотворява.

Процесът изисква 90% по-малко енергия в сравнение с традиционното производство на хартия. Той консумира 40% по-малко вода. С толкова се намалява и отделянето на въглеродни емисии. Освен това подходът подпомага местните общности: фермерите, които доставят слама за производството на картона, ще получават пари за материала, който предават, и ще могат да вложат средствата в разширяването на своите ферми.

Наред с това Dell работи и за използване на рециклирана пластмаса при изработката на пластмасовите части от своите продукти – клавиатури и др.

Енергийната ефективнност на предлаганите сървърни системи е трети аспект от стремежа за повече екология в продуктите на Dell. Представеният наскоро модел Poweredge R630 е проектиран така, че над 98% от енергията, която употребява, да се превръща в полезна изчислителна дейност.

Зад всички тези еко инициативи, разбира се, има бизнес-мотиви, откровено заявява Аня Монрад. „Енергийната ефективност е яснен мотив: ако вие плащате сметки за ток, а ние ви даваме машини, които харчат по-малко ток, то вие имате финансова полза от това. Ние пък печелим клиенти“.

Друг аспект от бизнес-мотивацията зад екологията в продуктовото портфолио е намаляването на стойността. Използването на по-ефективни процеси и вече съществуващи суровини не е само въпрос на отговорност, но и означава по-ниска крайна цена на продукта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*