Пчелите в САЩ изчезват с чудовищни темпове

bees-600_522

Медоносните пчели, най-важните опрашители, изчезват със зашеметяваща скорост през последната година в САЩ, според нов доклад на правителството.

Загубите на отглеждани пчелни семейства са достигнали 42,1% през април 2014 спрямо април 2015 г., в сравнение с 34,2% за периода 2013/2014 г. Това е втората най-висока годишна загуба досега, според Министерството на земеделието на САЩ. „Такива огромни загуби на колониите през лятото и целогодишно са много тревожни“, колемтира Джеф Петис, старши ентомолог в министерството, в изявление по повод доклада, публикуван в сряда.

Годишната загуба за 2014/2015 е една идея по-малка от регистрираната годишна загуба за периода 2012/2013 г., която беше 45%. И в двата случая жифрите са много над референтната стойност от 18,7%, което е приета за праг на „икономическа нестабилност“, се казва в доклада.

Милиони медоносни пчели работят за опрашването на растенията и особено хранителните култури в страната. Този процес е добре осъзнат от местните пчелари и земеделци, поради което в САЩ е много силно развито подвижното пчеларство – пчеларите пътуват из страната със своите управлявани кошери и предлагат услугите по опрашване.

През последните няколко години обаче пчелните популации намалавят с високи темпове. Американското правителство смята, че е належащо да се обърне внимание на този проблем, ала намирането на отговор е трудно, а дебатът по него носи силен политически заряд.

Пчеларите, екологичните групи и някои учени обвиняват най-вече инсектицидите, известни като неоникотиноиди, използвани за третиране на култури като царевица, както и за обработка на тревни площи и градини.

2 коментара

  1. Причината е АЛЧНОСТТА(неоникотиноиди, пестициди, BASF,Монсанто…). Унищожението на пчелите не може да бъде спряно.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*