„Умна“ градинска система пести вода и време

sprinkler-498514_1280

Съвремените технологии изглеждат твърде отдалечени от природата, но понякога могат да са особено полезни за нея. GreenIQ, една израелска новостартираща компания, е разработила „умна“ градинска система, която използва сензори в реално време, изчислителни системи и безжични комуникации, за да поддържа поливните системи в градината така, че намали консумацията на вода на открито с до 50 на сто, като в същото време поддържа оптималната влажност за растителността.

Умната“ градинска система е пример за концепциите за „големите данни“ и „интернета на нещата“, при които множество технологии са свързани в цялостни системи, трупат се множество и различни данни и тези данни се анализират за вземането на по-адекватни и разумни решения.

GreenIQ-Photo-1-e1431380908932

Наречена „ Smart Garden Hub“, системата е предназначена за борба с една съществена последица от изменението на климата: недостигът на вода. „Нашата мисия да направим градините умни и да позволим на хората да се чувстват по-свързани със своите градини, като същевременно защитаваме планетата,“ казва Оди Дахан, основател и главен изпълнителен директор на GreenIQ. „GreenIQ беше замислена в един студен, дъждовен ден, когато близките пръскачки започнаха да пръскат полето, въпреки проливния дъжд. Тогава се зачудих колко ого вода бива похабена по този начин. Това послужи за стимул за разработването на решението, което цели да позволи лесно управление на напоителната система чрез смартфон, но също така е в състояние да реагира динамично според условията на терена и прогнозите за времето.“

От миналото лято досега умната система е спестила над 7,5 милиона литра вода. Отвъд границите на домашната употреба системата е приложима и за професионално градинасрство, ВиК дружества, фирми за управление и поддръжка на недвижими имоти, общини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*