Антарктически леден шелф ще се разпадне скоро

Последната непокътната част от един от най-големите ледени блокове на Антарктика изтънява бързо и най-вероятно ще се разпадне напълно през следващите няколко години. Това допълнително ще допринесе за покачването на морското равнище, според проучване на НАСА, публикувано в четвъртък.

ice-679228_1280

Изследването е било фокусирано върху върху един остатък от т.нар. леден шелф „Ларсен Б“ , който съществува в продължение на най-малко 10 000 години. Той обаче частично се разпадна през 2002 г. Това, което е останало, обхваща около 1600 кв. км лед.

Антарктическата територия се състои от няколко дузини ледени шелфове – масивни, леднико-подобни плаващи платформи лед, които се носят бавно върху морето по края на бреговата линия на континента. Най-големият ледел шелф е приблизително с размерите на Франция.

Ларсен Б“ се намира на Антарктическия полуостров, който се простира към южния край на Южна Америка и е една от двете основни части на континента, за където учените са документирани изтъняването на тези ледени образувания.

Това изследване на ледниците на Антарктическия полуостров осигурява важни знания за това как ледения шелф в по-южните части, които съдържат много повече ледена земя, ще реагират при затоплянето на климата“, обясни Ерик Ригнот, съавтор на изследването и ледниколог в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Анализът на данните показва, че една все по-широка пукнатина по протежение на „Ларсен Б“ в крайна сметка ще го разцепи напълно, вероятно около 2020 година. След това ледниковите парчета, които досега са били държани заедно от шелфа, ще се плъзнат из океана и ще започнат да се носят с по-голяма скорост, допринесяйки за повишаването на морското равнище, казват учените.

1 коментар

  1. А как удобно пропускате да споменете, че причината за това е рекордното натрупване на сняг на Антарктика. Тежеста на рекордния нов сняг и лед го пропукаха.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*