Ще се превърне ли Калифорния в пустиня?

Пожари, земетресения и едно от най-тежките засушавания в новата история – тези дни не е лесно да се живее в Калифорния. Всъщност нещата са станали толкова зле, че щатът може да изчерпи последните си водни запаси до две години. Ако тенденциите продължат настоящия си ход, то – според някои експерти – единственото решение ще е хората да напуснат това място за живеене.

Чисто статистически, само преди седмица 36% от Калифорния беше в състояние на „изключителна суша“. Сега, седем дни по-късно, вече 58% от щата е с такъв статут. 

Дали Калифорния не е на път да се превърне в….

utah-85455_1280

…ами в пустиня?!

Лин Уилсън, академик от Университета Каплан, предупреждава, че ситуацията вече достига точката, когато следва да започнем да говорим за изселване на жителите на Калифорния. Ученият казва, че това няма да е първият път в историята, когато хората напускат дадена територия заради екстремна суша. А ако сегашните мерки за пестене на вода не помогнат, миграцията ще най-добрият вариант.

Сушата коства на щата милиарди долари и най-малко 17 000 работни места. Междувременно някои учени очакват тя да продължи около 100 години.

Очевидно е, че има и други решения като например внос на вода и изграждане на системи за обезсоляване на океанска вода. Те обаче ще бъдат изчерпани бързо. А докато повърхностните води бързо намаляват, може би най-добрият вариант е просто да се признае, че някои територии вече не стават за обитаване от хора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*