Канада се обяви за 30% намаляване на CO2 емисиите си до 2030 г.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Канада, остро критикувана заради мудните си действия по опазване на климата, обеща в петък да намали емисиите си на парникови газове с 30 процента под нивата от 2005 г. в срок до 2030 г. Правителството обаче не посочи как смята да постигне това. 

Критиците отхвърлиха амбициозния план на Отава, отбелязвайки, че Канада няма шанс дори да посрещне съществуващата си цел от 17%, заложена за 2020 г. за намаляване на парниковите газове. Управляващата дясно-центристка консервативна партия обяви, че ще се справи с изменението на климата, като „избягва мерки, които могат да унищожават работни места“. Партията има дълбоки политически корени на Запад, където емисиите се покачват интензивно и усърдно се разработват петролни находища – т. нар. „катранените пясъци“.

По време на анонса в петък министърът на околната среда Леона Аглукак заяви, че правителството ще разработи нови правила за производството на електроенергия от газови електроцентрали и ще намали емисиите на метан от нефтено-газовия сектор. „Ние ще продължим да намаляваме емисиите на Канада, защитавайки икономиката“, каза тя на пресконференция в Уинипег.

Докато днешното изявление не бъде подкрепено от ангажимент за въвеждането на политики, които действително могат да постигнат новата цел, то че не си струва дори само хартията, на която е написано“, коментира Кийт Стюарт от Грийнпийс Канада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*