Бургазлии предадоха над 2,5 т. пластмасови отпадъци срещу книги

Нетърпеливи бургазлии пазеха ред два часа преди старта на кампанията „Книги за смет“, организирана от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum. Минути след старта първият голям камион с капацитет 2, 5 тона тръгна към депото за отпадъци.

c130fc91ee74a0628e98286d995dccbd

В рамките на инициативата, която се радва на небивал интерес, само за два часа, от 10.00 до 12.00, бяха раздадени над 5000 книги. Тук на място се включиха възрастни и млади семейства, дошли заедно с децата си, за да оставят събраните отпадъци и да получат любимите книги. И тази година издателство Smart Books изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж. Сред предпочитаните произведения е един от най-известните детски романи – „Вълшебникът от Оз“. Той бе преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ. От българската литература най-много се търсеха“До Чикаго назад“ и специалното издание „Любими български приказки“.

„Бургазлии са много толерантни и организирани, и въпреки продължителното чакане, не загубиха доброто си настроение. Кампанията преминава без напрежение и всички са доволни“ – споделиха организаторите.

Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*