Търси се най-добрата екологична творба, посветена на Дунава

29 юни ще е денят, когато ще се проведе 12-то поредно издание на международния конкурс Danube Art Master – амбициозна надпревара, която обединява деца и младежи от 14 държави в Дунавския регион. От 2004 година разнообразието от творби, които се конкурират в състезанието, са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн.

sunset-228537_1280

И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на Дунава, и да създадат произведение на тема „Най-големият Дунавски маскарад“, ползвайки речни материали.

За състезанието

Предизвикателството Danube Art Master 2015 е за всички на възраст между 6 и 16 години. Те трябва да сътворят „екологична” творба, вдъхновена от величествената река Дунав, нейните притоци и обитатели. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на нейн приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място в което живеят. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката и неговите обитатели. Състезанието има за цел да мотивира деца и младежи към конкретни действия и стъпки, които всеки един от тях би могъл да предприеме за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

И тази година състезанието е част от международното честване на Денят на Дунав – 29 юни. Продължава да ни вълнува темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели – риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас – хората. Нашият призив към вас е: „Бъди активен!“

Етапи

Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен.

Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2015. Авторът на най – добрата творба сред националните победители от 14 Дунавски страни, участнички в конкурса ще бъде коронясан за Danube Art Master на 2015 година.

Насоки за участие

Заедно със своите съученици и приятели младежите могат да участват в международната инициатива, посветена на река Дунав, и да покажат своето отношение към реките, техните водни обекти и обитатели. Препоръчително е маскарадните творби да бъдат направени от речни материали, като снимките бъдат също в близост до река.

Форма на участие

Направете цветна снимка на своята творба, с филмова или цифрова камера. Снимката изпратете на пощенския ни адрес: 1000 София, ул. Георги Сава Раковски № 108, ет.4, ст. 419, за Научно-технически съюз по водно дело в България, 02 988 5303, ntsvd@abv.bg или направо на e-mail адреса на Сдружение „Глобално партньорство по водите-България: bwp@dir.bg. Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им – JPEG.

Срок за изпращане на творбите – 20 юли 2015 г. (важи пощенското клеймо).

Авторът на най – добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master”. Участието може да бъде както индивидуално, така и отборно.

Правила на конкурса

Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса. Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени в края на месец юли като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес/телефон или ел.поща. Резултатите ще бъдат оповестени на уеб сайт: www.stuwa.org. Не се предвижда допълнителна писмена кореспонденция, свързана със състезанието. Наградата не може да бъде заменена, нито да се изплати нейната парична стойност. В надпреварата имат право да вземат участие всички, навършили от 6 до 19 години през 2015. Не се допускат до участие служители на ICPDR, GWP CEE, НТС по водно дело и ГПВ-България, както и техни роднини. С изпращането на творби за конкурса, участниците дават съгласието си имената им да бъдат публикувани на уеб страницата на организаторите и официалната страница на Деня на Дунав, както и да бъдат използвани за информационни кампании на ICPDR и GWP CEE.

Награди

Най-добре представилите се участници ще бъдат отличени от организаторите с награди и грамоти.

Измежду участниците ще бъде избран национален победител, чиято творба продължава напред в международната надпревара за приза Danube Art Master 2015.

Авторски права

Авторските права на участниците и на наградените творби в конкурса се предоставят на организаторите.

Творбите не се връщат на авторите и остават в творческия фонд на организаторите, като могат да се използват за картички, календари и каталози, организиране на благотворителни изложби.

Срок за участие

До 20 юли 2015 г. (важи пощенското клеймо) се приемат кандидатури на адрес:
Научно-технически съюз по водно дело в България
гр. София 1000, ул. Георги Сава Раковски № 108, ет. 4, ст.419
за конкурса “БЪДИ АКТИВЕН!”
тел./факс: 02 988 5303, ел. поща: bwp@dir.bg; ntsvd@abv.bg

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*