МВФ: световният енергиен сектор е субсидиран с $5,3 трилиона

Правителствата по света определят такива цени за енергията, които изобщо не вземат под внимание стойността на щетите за околната среда и здравето, както и други вредни странични ефекти. Обемът на тази „субсидия“ за енергетиката възлиза на 5,3 трилиона долара „след-данъчни“ субсидии за настоящата година. Оценката е на Международния валутен фонд от негов доклад, публикуван в понеделник. 

coal-fired-power-plant-499908_1280

Китай не успява да таксува своите над 1 милиард потребители за замърсяването, което се получава в резултат на интензивното използване на изкопаеми горива, казват от МВФ. Това се равнява на 2,3 трилиона долара непряка субсидия за енергетиката. Съединените щати е вторият най-голям получател на подобна подкрепа с прогнозна субсидия от 699 милиарда долара, следвана от Русия, Европейския съюз, Индия и Япония.

МВФ отдавна призова правителствата да се отърват от „социалните“ политики, които позволяват на фирмите и домакинствата да купуват въглища, бензин или други горива под тяхната доставна себестойност.

Сега обаче фондът е обърнал внимание на „след-данъчните субсидии“, което ще рече състоянието, при което цените не отразяват щети като нелоялните данъчни предимства и смъртта на хора, причинена от замърсяване на въздуха.

В последното си проучване по този въпрос през 2013 г. МВФ оцени, че тези щети са в размер на 2 трилиона долара за 2011 г., което прави 2,9% от брутния вътрешен продукт в света.

С новите данни за степента на увреждане на околната среда МВФ казва, че въпросните мълчаливи субсидии са в размер на 4,9 трилиона долара за 2013 г. и следва да достигнат 5,3 трилиона долара през тази година, което прави 6,5% от световния БВП.

Фискалните последици са огромни: при стойност от 5,3 трилиона долара енергийните субсидии надхвърлят общия обем на разходите за общественото здраве в целия свят,“ коментираха икономистите на МВФ Бенедикт Клеменс и Витор Гаспар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*