Shell, еко-маратон и петролни сондажи в Арктика

icy-429133_1280

Оригинални дизайнерски идеи“, „смели технически нововъведения, които отразяват стремленията и мечтите“, „по-устойчив и екологично чист свят“… „енергийна ефективност“, „автомобил с електрическа батерия“, „автомобил с водородни горивни клетки“ – за такива неща говори Shell, когато ни призовава да обърнем внимание на ежегодната инициатива „Shell eco marathon”, в която студенти проектират и демонстрират прототипи на ново поколение превозни средства. Безспорно „браво“ за студентите с техните иновативни идеи, родени от гъвкавите им и пробивни умове.

Но наистина ли Shell се интересува от едно екологично чисто бъдеще и по-устойчив свят?!

Първоначалното съмнение скоро може да бъде контрирано от проста бизнес-логика: видимо е, че възобновяемите източници на енергия скоро ще надделеят над традиционните, мръсни източници – въглищата и петрола, следователно една далновидна компания от сферата на енергетиката има основания да се насочи към технологиите на новата реалност. Някои компании от енергетиката вече го правят. Техните бизнес-резултати показват, че зелените енергийни системи са бързо растящ и доходоносен бранш. Дали Shell е сред тях?

Отговорът е прост и той прозира в амбицията на корпорацията да поднови сондажите си за петрол в Арктика.

Тази събота и неделя стотици активисти се събраха с каяци и малки лодки в Сиатъл, за да протестират срещи решението на Shell да поднови петролните си сондажи в Арктика. Тези хора са наясно, че завръщането на „черупката“ в Чукотско море е крайно опасно: една авария в тази сурова и тежка климатична зона без съмнение би била истинска екологична катастрофа. Природата в тези територии е една деликатна екосистема, която участва в регулирането на световния климат благодарение на своите огромни ледени площи. Не на последно място това е среда, която осигурява поминъка на цели народи.

Най-важното в момента е да сме сигурни, че платформите са готови да заминат“, казва говорителят на компанията Къртис Смит. Какъв по-ясен отговор за визията на Shell за бъдещия, „по-устойчив и екологично чист свят“…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*