Селска къща със соларни панели в Словения е модерен прочит на традиционните чифлици

Scapelab-Simple-House

Този еднофамилен дом много прилича на традиционна фермерска къща, но погледът по-отблизо разкрива, че в действителност е един модерен прочит на концепцията за селския чифлик. Построена сред пасторалния пейзаж на Радовлийца в Словения, „Простата къща“ е изградена от панелна дървена конструкция и гарнирана със слънчеви панели на покрива, които имат за задача да намалят разходите и отпечатъка върху околната среда.

„Простата къща“ с остър покрив е облечена в съвременна фасада от поцинкована ламарина и дърво. Архитектите са създали интересна и чиста геометрия, комплектовайки хоризонтално ориентирани дървесни жалузи по северната и южната фасади с вертикално разположени цинкови панели, които покриват покрива и части от източната и западната страни. Използвайки разходно-ефективни и лесни за поддръжка материали, предварително изработени, архитектите бързо сглобили къщата на място – в рамките на няколко дена.

Прави впечатление, че на „Простата къща“ й липсват прозорци. Създателите й обаче казват, че жалузите и пролуките между панелите позволяват навлизането на естествена светлина и вентилацията, запазвайки неприкосновеността на личния живот вътре.

„Простата къща“ може и да не е най-екологичната и най-зелената, но със своята енергоспестяваща обвивка, централно отопление за всички помещения и слънчеви панели на покрива е добър образец за енергийно ефективен дом, който гарантира ниски разходи за комунални услуги, както и образец за съчетаване на традиционна визия и съвременни, „зелени“ технологии.

Simple-House-by-scapelab-6 Simple-House-by-scapelab-4 Simple-House-by-scapelab-3 Simple-House-by-scapelab-2 Simple-House-by-scapelab-5 Simple-House-by-scapelab-1

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*