Учени превръщат гъбички в екологично чисто самолетно гориво

jetfuelfungus-lead

Интересът към биогоривата в авиацията е голям. Някои от най-големите компании в сектора – такива като Air Canada и Boeing – вече използват биогорива, произведени от употребявано готварско олио, комбинирано с конвенционално самолетно гориво. Сега изследователи от Вашингтонския държавен университет (WSU) са измислили гориво, направено от често срещани черни гъби, каквито се намират в гниещите листа и плодове. Излсдователите се надяват, че на тази база ще съумеят да създадат икономически жизнеспособно авиационно биогориво в рамките на следващите пет години.

Учените се интересуват от възможността да използват гъби за производството на биогориво от доста време насам. Гъбите са хем основен „производител“ на ензими, необходими за превръщането на биомасата в захар, хем самите те могат да произвеждат въглеводороди. Тези въглеводороди са главният компонент на петрола. С помощта на специален вид гъбички – Aspergillus carbonarius ITEM 5010 – екипът от Лабораторията за биопродукти, науки и инженерство при университета е успял да създаде въглеводороди, които изключително наподобяват въглеводородите, типични за стандартното гориво за самолетни двигатели и други биогорива като например етанола.

Екипът, ръководен от проф Биргите Ааринг, захранил гъбичките с комбинация от овесени ядки, пшенична слама и негодни за консумация остатъци от производството на царевица, търсейки стимулиране на производството на въглеводороди. Ааринг счита, че полученото в резултат на това увеличено производство на въглеводороди се случва „като защитен механизъм“ срещу нахлуващите бактерии. Сега екипът работи за увеличаване на това производство на въглеводороди и подобряване на биохимичните пътища чрез генетична мутация. И, ако всичко върви добре, резултатът би трябвало да е достъпно авиационно биогориво още в рамките на следващите пет години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*