Плаващи соларни ферми ще решават хранителната криза

Forward-Thinking-Architecture-Smart-Floating-Farms

Предвид нарастващото световно население и намаляващите обработваеми земи осигуряването на достатъчно храна за хората по целия свят става все по-трудно и продоволствената криза се превръща в реална заплаха. Едно дизайнерско студио от Барселона – Forward Thinking Architecture – предлага новаторско решение за справяне с проблема: соларни плаващи ферми. Проектирани за допълване на традиционните селскостопански ферми, тези соларни плаващи ферми биха били модулни и пригодени за оползотворяване на „недостатъчно експлоатираните водни басейни“.

Smart-Floating-Farms-by-Forward-Thinking-Architecture-5Плаващите соларни ферми биха били напълно автоматизирани системи, които съчетават слънчева енергия, хидропоника и аквакултури. Според архитектите, един комерсиално жизнеспособен проект за такава ферма би бил изграден от съществуващи, добре изпитани материали и технологии. Фермите могат да бъдат инсталирани в околните водоеми за намаляване на зависимостта от вноса на хранителни продукти.

Правоъгълната форма на плаващите ферми е вдъхновена от традиционната мрежова конфигурация, използвана при рибовъдните стопанства в Азия. Всеки модул е с размери 200 на 350 метра и може да бъде свързан с други модули за образуване на клъстери. Макар че фокусът е върху земеделието, проектът може да включва и модули за научни изследвания и образование.

Всеки модул се състои от три основни нива: партерно ниво с технологии за аквакултури и обезсоляване; първи етаж, предназначен за хидропонно отглеждане на хранителни култури; второ ниво – покрив, изграден изцяло от слънчеви панели, капандури и колектори на дъждовна вода.

Изчисленията на проектантите сочат, че всеки такъв модул би трябвало да може да произвежда 8152 тона зеленчуци на година и 1703 тона риба годишно.

Forward-Thinking-Architecture-Smart-Floating-Farms-2 Smart-Floating-Farms-by-Forward-Thinking-Architecture-13 Smart-Floating-Farms-by-Forward-Thinking-Architecture-12

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*