ЕС: европейските води за къпане са станали по-чисти

deckchairs-355596_1280

Вътрешните и крайбрежните води в Европа са станали по-чисти и държави като Гърция и Кипър могат да се похвалят с някои от най-девствените кътчета за къпане, според тазгодишния доклад на ЕС относно качеството на водите, публикуван в сряда.

Съставян всяка година от Европейската агенция за околната среда, докладът за чистотата на водите за къпане тази година оценява шест нации с „отличен“: Хърватска, Кипър, Германия, Гърция, Люксембург и Малта.

Трите държави с най-голям брой лоши места за къпане са Франция и Испания (3% от местата за къпане) и Италия (1,9%). В процентно изражение най-слабо представилите се страни са Естония (6%), Ирландия и Холандия (по около 5%).

Около 95 на сто от изследваните обекти покриват минималните стандарти от доклада за 2014 г., което представлява увеличение от 0,5 процентни пункта в сравнение с 2013 година.

Като цяло докладът проследява 21000 вътрешни и крайбрежни места с води за къпане из Европейския съюз и в съседните на ЕС държави Албания и Швейцария.

По-малко от 2 на сто от плажовете са оценени като имащи лошо качество на водата за къпане, свързано със замърсяван от канализацията или от селскостопански отпадъци, които могат да причинят заболяване, ако хората плуват. Други 3% не са класифицирани поради недостатъчни данни.

Въпреки, че водите в Европа са станали по-чисти, цялостното състояние на природата остава голямо предизвикателство, отбелязва докладът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*