Био-бетон може да се самопоправя чрез бактерии

Бетонът е един от най-трайните и най-масово използвани материали в строителството. През последните няколко години един холандски изследователски екип в технологичния университет Делфт се е посветил на намирането на био-бетон, който да има способността да се самовъзстановява. Водени от учените Хенк Джонкерс и Ерик Шлаген, екипът наскоро представи първото приложение на „живия“ си бетон, който сам запълва своите пукнатини с помощта на бактерии.

crack-695010_1280

Джонкерс започвал работа по био-бетона, когато бил потърсен от бетоно-технолог, който се чудел дали безопасността на бетона може да се подобри чрез биологичните технологии. Пукнатините, които формират в бетона, не са просто грозни. „Проблемът с пукнатините в бетона е в течовете“, обяснява Джонкерс. „Ако има пукнатини, водата навлиза в мазетата, в гаражите… След това, ако тази вода достигне до стоманените арматури, подсилващи бетона – дълги стоманени пръти – те започват да корозират, а след време структурата се разпада“.

За три години Джонкерс и екипът му успели да произведат прототип на био-бетона. „Трябваха ни бактерии, които да могат да оцеляват в суровите условия на живеене в бетона“, казва Джонкерс. „Това материал, подобен на камък, на скала, много сух“. Екипът се спрял на бактериите Bacillus заради техните издръжливост и дълголетие. Бактериите и техият източник на храна – калциев лактат – биват опаковани в малки капсули, които се разтварят, когато в бетона проникне вода. Веднъж освободени, бактериите консумират калциев лактат, причинявайки химична реакция, която създава варовик. Варовикът запълва пукнатините, в които е влязла водата.

Една спасителна станция край езеро в Холандия е мястото на първото приложение на био-бетона. „Бяхме много щастлив да се уверим, че този подход работи“, посочва Джонкерс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*