Пъстроцветно училище в Камбоджа е построено с местни материали и труд

Sra-Pou-Vocational-School-2

Професионалната гимназия Шра Пу в Камбоджа е отличен пример за използването на местни естествени материали в строителството, като в същото време осигурява пространство за обучение за местната общност. Проектирано и построено от младата финландска архитектурна фирма “Architects Rudanko + Kankkunen“, двуетажното училище е издигнато от тухли, направени от метната кал. Отвореният му дизайн осифгурява добра осигури вентилация. Местните хора са построили училището изцяло на ръка като част от обучение за работа.

Sra-Pou-Vocational-School-1

Когато общността Шра Пу в Камбоджа бива преместена от град Пном Пен в провинцията, новата им територия изпитва остър недостиг на основни инфраструктурни удобства, сигурна среда и устойчив източник на доходи. Без начин да се издържа самостоятелно общността започва да запада. Затова при своето пътуване до Камбоджа през пролетта на 2010 година архитектите Хила Руданко и Анси Канкунен, те проектират това училище като опит да помогнат на селото.

Sra-Pou-Vocational-School-6

Професионалната гимназия е двуетажна, отворена и просторна структура. Основният строителен материал са тухлите – направени на ръка от местната кал, печени на слънце, червени – отразяващи цвета на околния пейзаж. Тухлите са подредени така, че между тях да остават дупки в стената. Това позволява повече светлина да навлиза във вътрешността, а и осигурява по-добра вентилация за пространството. Яркоцветни, ръчно изработени щори могат да бъдат отваряни или затваряни за блокиране на слънчевата светлина. Освен това те правят училището весело и приветливо. Голяма покрита веранда създава открита зона за общността. Вътре пък, освен класни стаи, има работилници, склад и бани.

Sra-Pou-Vocational-School-7

Целият проект е построен от местни работници като част от обучение за осигуряване на работа. Местна нестопанска организация поддържа сградата и провежда вътре обучения за местните жители как да изкарват прехраната си. Професионалната гимназия служи и като място за публично събиране и вземане на решения на общността. Всъщност именно с изграждането на това училище двамата архитекти вземат и решението да създадат собствено ахритектурно студио. Тя става част от финландска архитектурна хуманитарна неправителствена организация, наречена Ukumbi.

Sra-Pou-Vocational-School-13 Sra-Pou-Vocational-School-12 Sra-Pou-Vocational-School-11  Sra-Pou-Vocational-School-9 Sra-Pou-Vocational-School-8 Sra-Pou-Vocational-School-10  Sra-Pou-Vocational-School-5 Sra-Pou-Vocational-School-4 Sra-Pou-Vocational-School-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*