ЕС: тревожно е влиянието на земеделието върху дивата природа

vulture-708783_1280

Около половината от дивите птици в ЕС имат защитен статут по програмите за защита на застрашените видове и техният брой се увеличава, ала някои от местообитанията им са повод за сериозна тревога. Причината е в интензивното земеделие. Това сочи нов доклад на ЕС, публикуван в сряда.

Състоянието на природата в ЕС“ обхваща годините от 2007 до 2012. Анализът е установил, че 17 процента от видовете, включително и някои хищни птици, са застрашени. Други 15 на сто са „почти застрашени“ или броят им бързо намалява. Това включва и често срещани птици като чучулигата.

Изследователите от Европейската агенция за околната среда са установили в своето най-задълбочено шестгодишно изследване по темата, че състоянието на естествените местообитания е още по-тревожно и повечето такива области имат имат неблагоприятен природозащитен статус.

Пасищата, влажните зони и дюнните местообитания са от особено значение, според доклада. При тях основните заплахи идват от земеделските практики като свръх-пашата, торенето и пестицидите.

Усилията за опазване и подобряване на уязвимите екосистеми могат да бъдат много ефективни, но новите данни „подчертават мащаба на предизвикателствата, които остават“, коментира ерокомисарят по околната среда Карменю Вела.

Сред птиците, които се развиват добре благодарение на целенасочени действия за опазване, са брадатите лешояди и белоглавите патици, чиито бройки са се увеличили значително, според доклада.

Еко-активистите на свой ред коментираха, че документът показва необходимостта от енергични действия за въвеждане на ново законодателство в ЕС за защита на околната среда, както и че политиците не трябва да се разсейват заради аргументите на евро-скептиците, насочени срещу намесата на Брюксел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*