Папата призова бизнеса да мисли не само за печалба, но и за планетата

pope-francis-707395Главният помощник на папата по въпросите на климата призова бизнеса да не позволява извличането на печалба да взема връх над грижите за опазването на планетата. Забележките дойдоха на бял свят в момент, когато Ватикана се готви да публикува папска енциклика (официално писмо) по проблема. 

Кардинал Питър Тюрксон, който помогна на папата в изготвянето на енцикликата, заяви, че документът ще бъде представен през втората половина на юни. Това ще стане два месеца преди папата да говори по проблемите на климата на среща с Конгреса на САЩ и на среща на ООН за устойчивото развитие.

Нашият живот трябва да стане по-устойчив,“ каза Тюрксон на конференция за икономическия растеж и устойчивото развитие, организирана от Ватикана и Холандия. „Не става въпрос само за бизнес и печалби“.

Тюрксон посочи, че бизнесът има отговорността да произвежда „стоки, които са добри, и услуги, които наистина служат на хората … и да осигурява полза за другите, а не само за себе си“.

Папа Франциск и по-рано е заявявал, че вярва, че човекът носи основната отговорност за изменението на климата. Въпреки, че и предшествениците му са разглеждали въпроси, свързани с околната среда, енцикликата, която се очаква, ще бъде най-задълбоченото папско обръщение относно връзките между икономическото развитие, намаляването на бедността и защитата на околната среда.

Папата се надява енцикликата да окаже влияние върху световните лидери, от които се очаква да изготвят радикални политики за изменението на климата по време на на срещата на върха през декември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*