Топ енергийните фирми генерират 1/3 от CO2 емисиите в света

32 енергийни компании, водени от Газпром, са генерирали почти една трета от всички емисии на парникови газове в света, горейки въглища, нефт и газ, за да произвеждат енергия за хората. Общото количество на емисиите, свързани с дружествата, се е увеличило с 1,3% за периода от 2010 до 2013 въпреки усилията за ограничаване на вредните емисии. Данните са от нов доклад на Thomson Reuters и BSD Consulting. 

 co2-pixabay

Газпром е най-големият източник на емисии. Руската компания е произвела 1260 милиона тона парникови газове през 2013 г. Това е приблизително равно на годишните емисии на Япония.

Индийската Coal India е на втора позиция с 820 милиона тона. Следват ги Glencore, PetroChina, Роснефт, Royal Dutch Shell и Exxon Mobil. Енергийните предприятия са подбрани от списъка на 500-те най-големите фирми в света по пазарна капитализация.

Като цяло емисиите на 32-те фирми от изгарянето на въглища, газ и нефт възлизат на 11,7 милиарда тона парникови газове. Това се равнява на 31% от световния обем на парниковите газове през 2013 г.

Отпечатъкът е зашеметяващ … общата цел на настоящия доклад е да създаде прозрачност“ за източниците на емисии, посочи съавторът на доклада Тим Никсън, главен редактор на отдела за устойчивост в Thomson Reuters. „Това не е упражнение по сочене с пръст и посрамване“, добавиха Никсън и съавторът Джон Мурхед, изпълнителен директор на BSD Consulting. „Всички тези фирми осигуряват жизненоважни енергийни услуги за глобалната икономика. … Това са и фирмите, които могат да имат лидерска позиция в прехода към новото поколение нисковъглеродна енергетика“, казват авторите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*