Антарктически ледници, смятани за стабилни, се топят ускорено

alaska-77615_1280

Ледниците в част от Антарктида са започнали да се топят ускорено, повишавайки морското равнище и заплашвайки бреговете и градове от Ню Йорк до Шанхай. Изводът е на екип от учени, които оповестиха извода си на база изследване, публикувано в четвъртък.

Ледниците в един участък от крайбрежието с дължина около 750 км, който се намира на Антарктическия полуостров, извиващи се „нагоре“ към Южна Америка, са започнали да изтъняват рязко от около 2009 г. насам, посочи екипът, който е създал изследването. „Тази област е започнал да губи лед много бързо … това е област, в която ние не сме очаквали да се случи така“, каза водещият автор Берт Вутерс от университета в Бристол в Англия.

Екипът смята, че водата от ледниците в региона добавя по 0,16 мм на година към нивото на световния океан.

Сателититните изображения за периода от 2002 до 2010 година показват, че ледниците са натрупвали сняг и лед толкова бързо, колкото са се и „хлъзгали“ към морето. Нещо обаче се е случило около 2009 г. Оттогава спускането на ледниците към водата е ускорено.

Учените свързват ускореното размразяване с промените във ветровете и океанските течения, които – според други изследвания – са свързани с глобалното затопляне и изтъняването на озоновия слой високо в атмосферата.

Анди Шепърд, директор на Центъра за наблюдение и моделиране на полярните зони при Университета в Лийдс, казва, че изчисленията на учените са преувеличени и са пренебрегнали промените в снеговалежите. „Мисля, че най-новите оценки за загубата на леда …. са завишени, защото ледниците в този сектор просто не са толкова ускорени“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*