Топ-фирми от ЕС призоваха за драстични съкращения на CO2 емисиите

CO2-230x200
Целта за нулеви нетни емисии е съвместима с продължаването на икономическия растеж

Водещи европейски компании призоваха правителствата да си поставят за цел намаляването на емисиите на парникови газове до нулево ниво много преди 2100 година. Това може да донесе на бизнеса печалба, а не разходи, настояват компаниите.

Бизнес лидери от няколко световни и европейски обединения на фирми, включително Unilever, Total и Saint-Gobain, също призоваха за единна глобална цена за въглеродните емисии и поетапно спиране на субсидиите за изкопаеми горива.

Ние искаме глобално споразумение за климата, което да постигне нулеви нетни емисии – направете го,“ заявиха фирмите в изявление, насочено към почти 200 правителства, които трябва да постигнат глобално споразумение за забавяне на глобалното затопляне на срещата на върха в Париж от 30 ноември до 11 декември.

Нулеви нетни емисии ще означава драстични намаления на излъчваните парникови газове, както и компенсиране на всички останали емисии – например чрез засаждане на дървета, които да поемат въглероден диоксид, или нови технологии за намаляване на CO2 във въздуха.

Фирмите заявиха, че е нужно глобалните емисии да достигнат своята пикова стойност около 2020 г. и след това да се достигне до нулево нетно равнище „доста преди края на века“. Тази препоръка съвпада със съветите на Панела по климата при ООН, който препоръчва скорошно ограничаване на затоплянето до управляеми нива.

В изявлението на големите бизнес-организации се казва, че целта за нулеви нетни емисии е „съвместима с продължаването на икономическия растеж“.

Бизнесът такъв, какъвто го знаем, вече не е възможен“, подчерта Пиер-Андре де Шаленде, главен изпълнителен директор на френската фирма за строителни материали Saint-Gobain.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*