Училищни бюфети в САЩ заменят полистиреновите тарелки с рециклируеми кръгли чинийки

Шестте най-големи училищни области в САЩ направиха смела стъпка в посока по-екологични условия за хранене на учениците в училищата. Алиансът за храна в градските училища – едно сдружение на училищните организации в Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Маями-Дейд, Далас и Орландо – обяви, че училищата в тези шест области ще преустановят използването на тарелки за еднократна употреба от полистирол и ще ги заменят с кръгли рециклируеми чинии.

polystyrene-tray
Тарелките за еднократна употреба от полистирол задръстват природата и не се разграждат, но са евтини и предпочитани пред био-разградимите си аналози.

Тази новина е кулминацията на неколкогодишните усилия на алианса да въведе по-екологични инструменти за хранене в училищните бюфети. Рециклируемите чинии ще са местно производство, направени от рециклирана вестникарска хартия, която така и никога не е достигнала до ръцете на читателите. Шестте области, в които всеки ден се сервират 2,5 милиона блюда, ще спестяват доста полистирен. По-точно, това ще спести на природата 225 милиона полистиренови тарелки на година.

Има и друга полза от проекта и тя е по-деликатна и фина. Заменяйки правоъгълната тарелка от синтетичен, не-разградим материал с кръгла рециклируема чиния, проектът деликатно ще учи децата, че отговорността към околната среда е нещо важно във всички области на живота си. Като бонус кръглите чинии карат човек да се чувства малко повече сякаш се храни у дома си. Този опит за наподобяване на домашното хранене носи елемент на емоционално сближаване в шумните училищни бюфети.

Проектът започва още през учебната 2015/2016. Обединявайки се, шестте области са успели да постигнат цена на рециклируемите чинийки, която е съпоставима с тази на полистиреновите тарелки – фактор, който има голямо значение, като се има предвид, че иначе рециклируемите чинийки са трикратко по-скъпи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*