Забраняват на големите френски супермаркети да изхвърлят храна

Франция е решена да вземе мерки срещу разхищаването на храна с ново законодателство, което забранява на големите супермаркети да изхвърлят непродадена, но годна за консумация храна. В противен случай ги очакват глоби и дори затвор. 

food-waste-dumpster.jpg.662x0_q100_crop-scale

Храната, която се губи от земеделските производители, преработвателите, ресторантите, търговците на дребно и в крайна сметка потребителите, е все по-голям проблем с икономически, социални и екологични последици. Наскоро Европейската комисия предложи държавите-членки да разработят национални стратегии за превенция на хранителните отпадъци с цел намаляването им с най-малко 30 на сто до 2025 г.

Като част от един по-широк закон за енергетиката и опазването на околната среда френското правителство взе решение да създаде наредба, изискваща супермаркетите с над 400 квадратни метра площ да подпишат договори до юли 2016 г. да даряват непродадените, но годни за консумация храни за благотворителност или за използване като храна за животни или земеделски компост. Неспазването на разпоредбата може да донесе на мениджърите до две години затвор и глоби в размер на 75 000 евро.

Френската федерация за търговия и дистрибуция заяви, че е грешка новите мерки да се насочват само към големите супермаркети. Според федерацията, те са отговори за едва 5% от общия обем хранителни отпадъци.

Французите изхвърлят средно по 20 килограма храна на човек годишно. Това струва около 12-20 милиарда евро годишно, по данни на министерството на околната среда.

Организацията по прехраната и земеделието при ООН казва, че една трета от всичката храна, произвеждана по света – около 1,3 милиарда тона – се изхвърля всяка година. Като част от последствията от това се съсипва вода, която е равна на годишния дебит на река Волга.

Проблемът има както екологични последици – защото изхвърлената храна гние по депата за отпадъци и отделя метан – така и социални, защото милиони хора по света гладуват в същото време.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*