Соларен „воден банкомат“ доставя чиста питейна вода в Пакистан

Провинцията Пенджаб в Пакистан се готви да посрещне една иновация в областта на водите, ценна за жадното население: захранван със слънчева енергия „банкомат“, който налива чиста вода след сканирането на семейна смарт-карта.

Прототипната машина прилича по вид и размер на същински банкомат и работи като банкомат, само че налива вода, вместо да подава пари в брой. Потребителите получават смарт-карта, която могат да използват, за да поискат от машината своята дневна дажба вода.

water-atm

Проектът е резултат от сътрудничество между Пенджаб Сааф Пани – местната ВиК компания – и „Лаборатория за иновации за намаляване на бедността“ (IPAL) – изследователски център в Лахор. Целта на двете организации е да инсталират водни „банкомати“ на всяка от няколкото пречиствателни станции, изградени в селската и градската областни зони в провинция Пенджаб.

Машината е предназначена да помогне на правителството да намали отпадъчните води и да гарантира, че хората имат достъп до чиста вода, каза Джавад Абаси, ръководител на програмата в IPAL. „Иновативните машините ще помогнат на правителството да води отчет за точното количество чиста питейна вода, която се разпределя между жителите в един ден в определена местност, и да гарантира нейното качество“.

Качеството и количеството на водата, която се раздава, ще се проследяват в реално време онлайн чрез централен сървър, казва още Абаси.

След като потребителят се идентифицира чрез съответната смарт-карта, устройството пуска гласово съобщение и има готовност да налее водата. Зелен и червен бутон дават възможност на потребителя да пусне и спре струята.

Малък водомер следи колко вода е сипана, а сензори измерват количеството на водата, която все още е на разположение.

По време на първата си фаза проектът ще обхване три области на Пенджаб, които са известни с особено тежките си проблеми със замърсяването на водата. Всяко семейство-бенефициент ще има право да си налее до 30 литра чиста питейна вода дневно от филтрационните „банкомати“ с помощта на уникалната си идентификационна карта.

Когато бъдат инсталирани подобни автомати за вода на всичките 20 филтрационни станции, системата ще осигурява питейна вода за около 17 500 семейства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*