Джеймс Камерън подари на жена си 5 гигантски фотоволтаични цветя

Много мъже подяряват на жените си цветя на рождените им дни, но точно тези цветя не са обикновени – те се състоят от соларни клетки. Известният режисьор Джеймс Камерън подари на жена си Сузи Еймис Камерън „букет“ от пет огромни фотоволтаични „цветя“ на територията на училището MUSE, на което тя е съосновател. Цветята, които Камерън е проектирал в течение на три години, представляват крачка напред за училището, която е основана „с мисия за устойчивост“.

james-suzy-cameron-sun-flower

Училището MUSE се слави като пазител и вдъхновил на образованието с респект към околната среда. Соларните цветя се появиха през уикенда във връзка с годишната гала на школото. Камерън отбеляза по време на церемонията, че е важно да се показва на дежата колко съществени са „отношенията ни с планетата“. „Мислех си, че трябва да се опитаме да направим нещо, което да вдъхновява, защото става дуам за деца“, каза той по време на церемонията. „Когато веднъж грабнеш тяхното въображение и им дадеш сила, те могат да направят всичко“.

Камерън наистина е успял да впечатли жена си с подаръка, разбра се впоследствие. „Невероятният ми съпруг наистина знае как да подари на момиче букет цветя“, каза Сузи Еймис-Камерън по време на церемонията по откриванетоСъздателят на редица филми, носители на Оскар, сам е проектирал „слънчевите цветя“, при това доста хитро. Със своите 14 слънчеви панела във вид на „венчелистчета“, цветята са и красиво допълнение към училищната зона, и много прагматично решение. Подобно на слънчогледи „цветята“ ще се въртят, следвайки слънцето, улавяйки максимално количество светлина. Самата соларна „градина“ ще компенсира консумацията на енергия на училището с между 75% и 90%, в зависимост от наличната дневна светлина.

Освен, че е подарил соларни генератори на училището MUSE и е изненадал съпругата си, Камерън сюрпризира и еколозите по света, като публикува проекта на своите „слънчеви цветя“ под свободен лиценз и ги пусна онлайн. Така всеки, който иска да изгради свои собствени „функционални произведения на изкуството“ и да използва слънчева енергия, може да използва проекта и да го подобри.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*