Светеща соларна вело-алея, вдъхновена от Ван Гог, блести в Холандия

Холандското Studio Roosegaarde е известно с удивителните си проекти, като се започне от соалрна светеща магистрала и се стигне до пръсте от смог, но най-новата им измислица издига идеите на студиото на ново ниво. Вдъхновен от „Звездна нощ“ на Винсент Ван Гог, проектът предвижда великолепна светеща алея за велосипеди, направена от LED лампички, захранвани от слънчевата светлина, и специална фосфоресцираща боя, която „събира“ слънчева светлина през едня, за дя блести през нощта.

Studio-Roosegaarde-Solar-Bike-Path-Van-Gogh-2

Нощно време алеята свети благодарение на хиляди блещукащи „камъчета“, създавайки красиво „нощно небе“ на земята. Пътят е осветен и от LED светлини, захранвани от близкия соларен масив. Всичко това се допълва от специалната фосфоресцираща боя, която улавя слънчевото греене през деня, за да блести нощем. Така се създава зашеметяващо ношно шоу. Проектът е част от инициативата за интелигентни пътища на Roosegaarde, която има за цел да създаде по-безопасни и по-ефективни пътища.

Studio-Roosegaarde-Van-Gogh-Bike-Path-5

Светещата настилка е поставена върху пътища, които свързват различни места, свързани с живота и творчеството на Ван Гог в Холандия. Алеите са направени специално за Международната година на Ван Гог – 2015. „Исках да създам място, което хората да усещат по специален начин,“, казва създателят на алеите Даан Роозегаарде.

 Studio-Roosegaarde-Solar-Bike-Path-Van-Gogh

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*