Икономичен преносим офис е изграден от корабни контейнери в Копенхаген

Cargotecture-office-by-Arcgency-lead

Архитектурната фирма Arcgency е трансформирала куп стари транспортни контейнери в Unionkul – енергийно ефективен офис, „направен да бъде местен“. Намира се в района Нордхавнен в Копенхаген и е проектиран да издържа на суровите крайности на скандинавския климат, без да харчи много енергия. Архитектите описват идеята си като „експеримент в архитектурата, базирана на готови компоненти, която оспорва универсалните въпроси на отпадъците и традиционните строителни техники“.

Cargotecture-office-by-Arcgency-12

Архитектите от Arcgency изработили рамката на конструкцията на Unionkul само за два дни чрез групиране на контейнерите. Те са подредени върху набор от стълбове. Въпреки че контейнерите имали вдлъбнатини и други дефекти след 10-14 години работа в морето, архитектите решили да не прикриват тези „бойни белези“. Те оставили и оригиналните подовете и гофрираните повърхности непокътнати. Все пак контейнерите били боядисани в матово сиво и увити с високоефективни фасадни изолационни панели.

Cargotecture-office-by-Arcgency-7

За да разбият монотонността на подредените контейнери, архитектите прирязали части от подовете и стените, за да създадат разнообразие от пространствени размери, укрепвайки визуалната връзка и осигурявайки максимално количество естествена светлина. Благодарение на големите прозорци, отворените планове и таваните с тройна височина обитателите на този странен офис се чувстват свързани един с друг в поредица от гъвкави работни места за съвместна работа. С идеята допълнително да се намали зависимостта от изкуствената светлина, таваните са облечени в перфорирани алуминиеви плоскости, които отразяват светлината от брега.

Cargotecture-office-by-Arcgency-8 Cargotecture-office-by-Arcgency-6 Cargotecture-office-by-Arcgency-4 Cargotecture-office-by-Arcgency-5 Cargotecture-office-by-Arcgency-7

Снимки: Arcgency

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*