Глад очаква Зимбабве след десетилетна суша

Когато преди повече от 20 години се озовах в Зимбабве, разперени палми и сочна зеленина посрещаха погледа ми навсякъде из столицата и малките областни градове. Местните хора казваха,че вече две години не е капвала капка дъжд. По нищо не личеше – всичко бе зелено и цъфтящо, а напоителните ситеми работеха постоянно. Говореше се, че язовирите имат вода за още 5 години. Завиждахме им тихомълком – у нас бе пресен споменът за празния язовир Искър и водния режим в София.

10 години суша обаче са отвъд силите и на зимбабвийците. Тази година посевите там ще дадат нищожна реколта заради десетилетно безводие.

„За 31-годишната Меджури Терераи, чиито царевични и памучни насаждения ще дадат една десета от обичайната реколта, това значи, че ще храни децата си само с малко царевица и земни ябълки“, пише Ройтерс. Много от местните хора ще смогнат да съберат толкова, колкото да имат храна за месец или два. Немалко от тях обаче дължат пари за семена и препарати за растителна защита. Това значi, че ще трябва да продадат част от оскъдните си добиви – или животните, които отглеждат.

corn-604099_1280

Сушата мъчи не само Зимбабве – съсипани са посевите от Ангола до Ботсуана, Малави, Мозамбик, Намибия. Данните са на Световната програма за храните при ООН. В Зимбабве картината е особено тежка, защото икономиката е в застой от пет години след катастрофална рецесия, белязана от милиарди проценти хиперинфлация и масов недостиг на храна.

Предварителните оценки на Световната програма за храните при ООН е, че около 1,8 милиона души, тоест около десета от населението, ще има нужда от продоволствена помощ. Реколатата през 2015 навярно ще е около 950 000 тона царевица, а за изхранването на хората в страната са нужни около 1,8 милиона тона.

Всичко това е още едно потвърждение, че промяната на климата на планетата ни засяга най-тежко най-бедните хора по света. А онези нации, чиито комини най-много бълват сажди и парникови газове, не бързат да променят това – като в поговорката, че „сит на гладен не вярва“.

victoria-falls-605911_1280
Зимбабве е мястото, където човек може да види най-красивия водопад в света – Виктория.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*