ЦРУ спира програма, даваща на учените достъп до данни за изменението на климата

ЦРУ вече няма да позволява на учените, изследващи изменението на климата, достъп до данни от шпионските сателити и подводници, за да изследват глобалното затопляне.

global-warming

Досега учените имаха възможност да проучват данни за глобалното затопляне в изключителни детайли благодарение на програма, наречена MEDEA – „Измерване на данните на Земята данни за анализ на околната среда“. Сега ЦРУ спира програмата, казвайки, че вече няма нужда да се проучват въздействията на изменението на климата.

ЦРУ казва, че ще използва външни експерти от време на време за проучвания по този въпрос. Агенцията обаче няма да осигурява постоянен достъп на учените до своите „изключително точни и редки данни.“

Еколозите в САЩ са шокирани, особено като се има предвид, че решението става факт непосредствено след изявлението на президента Обама, че изменението на климата „представлява непосредствен риск за националната сигурност“ пред Академията на бреговата охрана на САЩ.

Програмата MEDEA е била основа за „различни важни проекти“, поясни говорител на ЦРУ в изявление. „Тези проекти са завършени и ЦРУ ще използва резултатите от научните изследвания и ще ангажира външни експерти, докато продължава да оценява последствията за националната сигурност от изменението на климата“.

Програмата бе започната от президента Джордж Буш, а след това бе закрита от неговата администрация. Администрацията на Обама започна отново програмата през 2010 г., осигурявайки достъп до данните за около 60 учени, изследващи промените на климата.

1 коментар

  1. Явно работите отиват на много зле след, като ЦРУ прекратява достъпа на учените до данни за климата. Това означава, че само определен кръг от избрани, ще получат навременна информация за евентуален катаклизъм, а останалите кучета ги яли. ЦРУ в действие…..само така може да се коментира забраната за достъпа на данни, а американците има, над какво да се замислят особенно за своята сигурност и благосъстояние, която се „гарантира“……Янките имат доста поучителни филми на тази тема, и това неможе да се отрече, но основният проблем с промитите им мозъци си остава….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*