Водороден автомобил на български студенти е втори в Европа по енергийна ефективност

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в Shell Eco-marathon ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.

Sofia - On Track Photo 2 Sofia - On Track Photo

Всеки километър в повече, изминат с единица енергия, е плод на дълги часове упорит труд на момчетата от ТУ-София, подчерта Симеон Михов, пилот на отбора. Той разкри, че догодина тимът ще участва с автомобил с обновена концепция.

Автомобилът на Техническия университет – Варна зае шесто място в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво.

Двата екипа от България в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия – на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, заеха съответно 28-о и 31-о място в категорията, в която се класираха успешно общо 33 автомобила. Отборът от Русе измина 213 км за киловатчас – 21% повече в сравнение с 2014 г., а отборът от Чепеларе – 132 км за киловатчас или с 30% над постижението от миналата година.

4 коментара

  1. Браво на отбора ни! Сбъднаха се думите на Желязко Картунов, поставил началото на участието на ТУ-София на 22.05.2008 г.: „Убедени сме, че българското участие в състезанието трябва да продължи и сме решени да преодолеем всички трудности, свързани с подготовката и участието в състезанието …. Сега вече знаем как да подобрим нашия автомобил и добихме спортния хъс, който ще ни помогне да финишираме успешно на следващото състезание.“ Доказавате го вече 4 поредни години с престижното ІІ-ро място!

  2. Французите са имали 200,000 евро бюджет, а отборът на ТУ София е разполагал с 10,000 лева. Постижението е огромно, браво!

  3. Разликата между резултата на нашия и френския отбор е прекалено голяма в полза на французите! Не трябва да е така!

  4. Впечатляващо! Но може да се постигнат и по-добри резултати!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*