Shell изгаря безценни картини в най-новото видео на „Грийнпийс” за Арктика

shell-arctic

Кампанията на „Грийнпийс” за спасяване на Арктика продължава с провокативно видео, насочено към петролния гигант Shell, който планира да добива нефт това лято край Аляска.

Във видеото три реплики на известни творби се запалват и се трансформират в нефтодобивната инфраструктура на Shell, съпътствана от неизменните ужасяващи нефтени разливи и експлозии. Новите версии са дело на известните британски творци KennardPhillipps.

„Shell подлага на огромен риск Арктика с плановете си за добив на нефт там след 6 седмици. Направихме това видео, за да покажем, че плановете на компанията засягат всички нас – защото ефектите на климатичните промени засягат всички ни, независимо къде живеем. Ако продължаваме да горим изкопаеми горива с тези темпове, ще изгорим и сегашния си начин на живот”, коментира Елена Полисано от „Грийнпийс”.

„Грийнпийс” настоява територията около Северния полюс да бъде обявена за световна защитена зона, запазена само за научни изследвания, подобно на Антарктида. Близо 7 милиона души в света вече подписаха петицията.

„Ако Shell добива в Арктика, може да разруши едно изключително място, с неговите невероятни обитатели – като бялата мечка и полярната лисица. Няма как да се добива нефт безопасно на едно място като Арктика, където условията са екстремни. Shell има огромна PR машина зад себе си, но не взема под внимание милионите хора, които вече са застанали зад движението за спасяване на Арктика” – коментира Деница Петрова от българския офис на организацията.

През март администрацията на САЩ одобри лиценза на Shell за добив на нефт в Чукотско море. От друга страна признава за 75% риск от тежки аварии по време на нефтодобивните операции.

Климатичните промени водят до тревожно топене на ледовете на Арктика, като през март бе регистрирано рекордно ниско ниво на лед през зимата. Добиването на нефт в тази крехка екосистема е несъвместимо с ограничаването на глобалното затопляне с до 2 градуса – цел, за която има консенсус между повечето правителства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*