Кафе пониква от посадъчна чашка за еднократна употреба

Пиенето на кафе е един от секторите в глобалната икономика, който тихомъком генерира планини от отпадъци благодарение на картонените чашки за еднократна употреба. Наскоро някои западни издания дори писаха, че изобретателят на еднократната чашка вече горчиво съжалява за измислянето на това „чудо“ и го сравнява с цигарите по вредния ефект върху природата.

Един друг изобретател обаче – Алекс Хенидж – се опитва да намали вредните ефекти, като предлага еднократни чашки за кафе, от които може да поникне кафеено растение!

compostable-plantable-cup.jpg.662x0_q70_crop-scale

Кампанията му в Kickstarter е наречена „Намаляване. Повторно използване. Отглеждане“. Тя предлага чашки за кафе с вградени живи семена за кафе.

Алекс Хенридж е студент по ландшафтна архитектура и обещава, че чашките могат „да бъдат използвани за залесяване из местните общности“. Затова неговата идея е чашките да имат семена, които са типични за съответния район, в който се раздават чашките. Така следва да се избегнат проблеми с инвавизните видове.

Засега Алекс е проектирал само един модел – с растения, типични за Калифорния. Кампанията му за обществено финансиране обаче бързо набра търсените средства и може да се очаква, че чашките скоро ще станат факт и в други части на света.

1 коментар

  1. особено ако семената са ГМО … каквито са и на кафето

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*