Предизвикателствата на новата тенденция – хартиени продукти с вградени семена

legumes-336485_1280

Днес стана дума за три проекта за биоразградими хартиени изделия – книга, от която пораства дърво, опаковъчна хартия с вградени семена, както и еднократна чашка за кафе, готова да се превърне в кафеен храст.

Тези проекти са част от една набираща скорост тенденция за създаване на хартиени изделия с вградени в тях семена – като се започне от чашки за напитки и се стигне до кутийки за гримове и визитни картички. Всички тези идеи са материализация на стремежа за намаляване на отпадъците чрез насърчаване на потребителя да засади нещо полезно, вместо само да трупа боклук.

Един интересен момент в създаването на такива продукти е видът на семената, които се вграждат, и взаимодействието им със средата, в която ще попаднат. Някои разработки съдържат видове семена, които могат да представляват проблем, ако се окажат засадени в дивата природа. Например семената на диви цветя семена трябва да се засаждат само в районите, за които тези диви цветя са обичайни. В противен случай има риск от разпространение на инвазивни видове.

От това на свой реди произтича и неудобството човек да се окаже „вносител“ на забранени стоки. Такъв бил случаят с Кейти Пери, която се оказал много изненадана, когато нейният цветен албум с вградени семена бил маркиран с печат „биологично опасно“ на австралийската граница. Забранили й да го внесе в страната.

Друг аспект на тези изобретения е въпросът доколко адекватен е изборът на хартиен продукт, който да бъде превърнат в посадъчен материал. Тук интересен е казусът с детската книжка. Детските книжки рядко се разглеждат като продукт за еднократна употреба, както е с чашките за кафе и опаковъчните материали. Много често детски книги се четат отново и отново, много пъти, нерядко остават за второто и дори третото дете в семейството.

Много по-голям смисъл има семената да се вграждат в продукти, които наистина е най-вероятно да се озоват изхвърлени веднага след едно-единствено използване.

Така или иначе всички тези проекти бележат промяна в мисленето – търсене на начин всяко действие, дори и хвърлянето на непотребната вещ за еднократна употреба – да бъде безопасно за природата и дори да подпомага нейното възстановяване от човешките набези.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*