Мистериозният електромобил по улиците на София

Една от снимките на електромобила, направени от "Наско Пи" и публикувани в блога му.

Мистериозен електрически автомобил щъка из улиците на София, будейки смес от изненада, възхищение, тиха завист и шумни спорове из всички минувачи. Синьото возило е засечено от неколцина софиянци, някои от които са успели да го заснемат.

Снимка на електромобила, направена от Филип Дечев

Тази снимка е заснета от Филип Дечев, който я е публикувал и във Фейсбук профила си в раздела си за уникални фотографски попадения. „Да, електромобил и то в БГ ! :)“ – коментира авторът. По думите му, возещият се в електромобила мъж „изглеждаше много свеж – чак си „денсише“ в колата и определено събираше погледите на всички“. Това е хубава „грийн“ инициатива, смята Дечев и посочва, че ако го срещне отново, няма да се посрамува да поиска „едно кръгче“.

Синьото електрическо возило, според приятели на Дечев, било самоделно.

Една от снимките на електромобила, направени от "Наско Пи" и публикувани в блога му.

Електромобилът е бил видян и от други, научаваме от блога на „Наско Пи“, който също е заснел возилото. В публикацията си той споделя, че е чул коментари, че возилото е „е някакъв специален миниавтомобил, който се движи на газ“. Причината – забелязан в багажника газов котлон.

В коментара си за странното превозно средство авторът на блога е засегнал една от най-съществените черти на електрическите автомобили – компактността им. Много от новите модели електрически автомобили, които се очаква да се появят на пазара през идните 2-3 години, са едноместни или двуместни. Компактността им осигурява по-лесно придвижване по улиците и по-малко чакане на кръстовищата, което спомага за ефективното оползотворяване на енергията. Намаленото тегло също е фактор за по-висока енергийна ефективност.

Всеки, който шофира в София или друг голям град, е забелязал, че в колите се возят предимно по 1 човек, – пише „Наско Пи“ в блога си. – Това си е чиста проба разхищение на средства, пространство, гориво, вредни емисии и т.н.“

Както издават част от снимките, електромобилът най-вероятно е произведен в Швейцария. У нас той е регистриран със статут на мотоциклет.

2 коментара

  1. Това не е никаква самоделка – триколката е известна като CityEl 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*