Шефове на инвестиционни фондове искат дългосрочни намаления на парниковите газове

coal-88064_640

Някои от най-големите инвестиционни фондове в света призоваха Групата на седемте индустриализирани държави да се ангажира с дългосрочна цел за намаляване на глобалните емисии на парникови газове като част от договора за климата, който се очаква да бъде подписан през декември.

Намаляването на емисиите ще даде на инвеститорите по-голяма сигурност, насърчавайки научноизследователската и развойната дейност и новите технологии и подпомагайки създаването на работни места, заявиха шефовете на фондовете.

„Вярваме, че изменението на климата е един от най-големите рискове, пред които сме изправени“, коментираха управителите на фондовете, които се грижат за активи на стойност повече от $ 12 000 000. Те написаха своето становище в отворено писмо до министрите на финансите от Г7. Писмото е подписано от 120 главни изпълнителни директори на инвестиционните фонда.

„Ползите от справянето с климатичните промени надвишават разходите“, казаха те.

Писмото е изпратено преди срещата на финансовите министри на Г7 в Дрезден, Германия, която предстои.

Шефовете на инвестиционните фондове не уточняват конкретна цел за емисиите, но казват, че намаленията трябва да гарантират, че средната глобална температури ще се повиши с не повече от два градуса по Целзий над пред-индутстриалните нива от 19-ти век – цел, поставена от ООН през 2010 година.

„Светът се нуждае от 53 трилиона долара енергийни инвестиции до 2035 г., за да се избегне опасното изменение на климата“, каза Филип Десфозес, ръководител на ERAFP – пенсионният фонд на френските държавни служители. „Нисковъглеродното бъдеще е наложително“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*