80% от популярните слънцезащитни продукти са вредни за здравето

Въпреки дъждовното време лятото е на прага ни и се надяваме да е топло, слънчево и приятно за море и планина. Това е времето, в което все повече хора се доверяват на слънцезащитните кремове за предпазване на кожата от изгаряне по време на дейности на открито.

woman-692757_1280

Ала деветият годишен преглед на слънцезащитните продукти, публикуван от „Екологична работна група“ (EWG), показва, че 80 процента от общо 1700 слънцезащитни продукти на пазара, са не само неефективни, но и съдържат химикали, които са вредни за човешкото здраве.

С помощта на системата за точкуване от 1 до 8, която измерва всичко от цената до токсичността (1 = най-добри качество и 8 = най-вредно), EWG е класирала най-добрите и най-лошите слънцезащитни продукти, достъпни днес. Най-опасните продукти са номинирани за „Залата на срама“ на EWG. Изненадващо, Neutrogena е посочена за най-опасната от всички марки и продукти за защита от слънчево изгаряне.

EWG е установила, че марките,които претендират за слънцезащитен фактор (SPF) над 50, са особено съмнителни. Агенцията по храните и лекарствата в САЩ е предложила за регулиране на тези продукти, както е в Европа, Япония и Австралия, но производителите на слънцезащитни продукти са блокирали този регламент от 2007 г. насам, посочва EWG.

sea-snail-345678_1280

Групата също така е установила, че продуктите, съдържащи ретинил палмитат – форма на витамин А – може да изостри съществуващите увреждания на кожата и да предизвика рак. Наличният оксибензон пък уврежда хормоналната система.

„Рекламна истерия на Neutrogena е далеч от реалността, отколкото всяка друга основна марка, която сме изследвали“, съобщават още от EWG. „Рекламата твърди, че водещите дерматолози препоръчват тяхната марка слънцезащитни кремове Suncare, ала всичките им четири продукта … са с рейтинг 7, в червения сектор“.

По-конректно продукт на име „Pure & Free Baby“, за който се твърди,ч е осигурява „специална защита от слънцето и дразнещите химикали“, както и че е хипоалергенен, всъщност съдържа консервант, наречен метилизотиазолинон, за който изследователи казват, че е мощен алерген и че се смята за опасен в Европа.

Само 21% от слънцезащитните продукти, 19% от овлажнителите с SPF и 21% от балсамите за устни попадат в позитивната половина от списъка на EWG.

1 коментар

  1. е здравия разум и постепенното и целогодишно частично излагане на слънце главно ПРЕДИ обяд и осигурявайки със сянка главата. Дали просто ще се разхождате, дали ще се печете – все тая. Тялото си има нужда от Слънце за да е здраво.
    Но завирате ли се целогодишно по дупките с етикет офис, дето т.нар. архитект не ви я е осигурил така, че да ви помага, а вместо това си бодете очите на луминесцентнти и т.н. модерни чудеса, какво очаквате когато при летуването си се нахвърлите на всичко, вкл. и на Слънцето като невидяли? Човек, дето прекалява с каквото и да е, винаги си плаща.
    А колкото до малоумието за всичко да се търси хапче, крем-химия и все някой друг да трябва да мисли вместо нас просто няма какво да кажем повече. Единственото винаги действащо лекарство е здравия разум – малко, но НАВРЕМЕ. Не след като се обърне колата.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*