Калифорния дава безплатни слънчеви панели за бедни семейства

solar-energy-481914_640

Щатът Калифорния ще осигурява безплатни соларни панели за домакинствата с ниски доходи като част от своята програма за търговия с въглеродни емисии и ограничаването им. За целта щатската управа ще работи в партньорство с неправителствената организация Grid Alternatives.

Соларните панели, макар да поевтиняват и да стават все по-достъпни, все още не са по джоба на хората с по-ниски доходи. Ала една нова инициатива в Калифорния има за цел да промени това. Начинанието предлага слънчеви панели за дома – без първоначални разходи – за домакинствата с ниски доходи. Цената на инсталациите ще се покрива от част от средствата, които идват по линия на местната схема за търговия с въглеродни емисии. За целта те ще се отделят в специален фонд, наречен Фонд за намаляване на парниковите газове (GGRF). Така на практика инициативата се опитва да превърне емисиите от индустрията в нисковъглеродна енергия.

Новата програма е резултат от сътрудничеството с местна неправителствена организация на име Grid Alternatives. Целта е да се инсталират слънчеви масиви на около 1600 къщи из Калифорния до края на 2016 г. Всички те ще са в кварталите, за които щатската управа установи, че са „в неравностойно положение“. За да се определят като такива, домакинствата следва да притежават домовете си и да имат доходи, равни на не повече от 80% от средния доход за домакинствата от дадената област. Освен това от тези хора ще се очаква да са в състояние да допринесат с поне нещичко за проекта си, ако ще и това да значи само да нахранят екипа от инсталатори, които ще дойдат да монтират панелите.

Схемата за ограничаване и търговия с въглеродни емисии в Калифорния е събрала 1,6 милиарда долара приходи за миналата година. Съгласно щатския закон SB535, най-малко 10% от парите трябва да отидат за проекти в общности в неравностойно положение, допринасяйки за намаляване на парниковите газове или подобрявайки местната околна среда. Именно по този начин ще се финансира инициативата за соларни панели по домовете на бедните домакинства. За проекта ще се инвестират около 14,7 милиона щатски долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*