1,2 млрд. лв ще се вложат във водната реформа, 200 млн. – за биоразнообразие

Индикативният бюджет за новата оперативна програма е 3,5 млрд. лв. , които ще бъдат инвестирани в подобряване на състоянието на околната среда, обяви еко-министърът Ивелина Василева. Тя се надява програмата скоро да бъде одобрена от ЕК.

water-424807_640

Общо 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани за водната реформа. Първоначално ще стартират така наречените „ранни проекти“ – проекти, подготвени по старата програма – ОП „Околна среда“. Те включват четирите големи проекти – Асеновград, Добрич, Плевен и Пловдив, както и реализация на общо пет проекта до 100 млн. лв., обяви Василева.

Ще бъдат изградени пречиствателни станции по напълно подготвени проекти. Област Смолян и Столична община имат такива подготвени проекти.

В сектор отпадъци след изграждане на базисната инфраструктура по новата оперативна програма ще се надгражда, предвижда се 560 млн. лв. да бъдат инвестирани за постигане на по-високо ниво на преработените отпадъци, каза министърът. Целта е близо 13 процента по-малко отпадъци да отиват на депо, като преди това се преработват чрез съоръжения за третиране на отпадъците.

Близо 200 млн. лв. по новата програма пък ще бъдат заделени за съхраняване на биоразнообразието по сектор „Натура и биоразнообразие“, посочи Василева.

ОТ: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*