В САЩ обмислят „зони без пестициди“ за опазване на пчелите

bees-600_522

Еко-регулаторът в САЩ – местната Агенция за защита на околната среда – наскоро предложи ново правило, което цели да създаде зони, временно свободни от пестициди, за защита на медоносните пчели, които са от решаващо значение за опрашването, ала измират с обезпокоителни темпове.

Ограниченията в правилото са насочени към защита на пчелите от „пестициди, които са силно токсични“. Това би трябвало да покрие и листното приложение на препаратите, когато някои растения цъфтят.

Новата норма се очаква да бъде публикувана във Федералния регистър скоро.

Тя ще се прилага за цъфтяща растителност при наличието на сключени договори за доставка на пчелни услуги в рамките на т. нар. мобилно пчеларство.

Регулацията обхваща 76 активни съставки, използвани в пестицидите, включително популярен клас инсектициди, известни като неоникотиноиди.

Критиците твърдят, че планът е слабо решение, тъй като не прави нищо за ограничаване на употребата на неоникотиноиди при обработката на семена, която се прави преди засаждането. Обработката на семената с пестициди има дългосрочни вредни ефекти върху пчелите, тъй като неоникотиноидите остават в околната среда, твърдят критиците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*